Industriens Hus er et energieffektivt Københavnsk vartegn
Industriens Hus bruger intelligent naturlig ventilation i deres tag og dobbeltfacade til at skabe et sundt og bæredygtigt indeklima med energimæssige besparelser.
Besøg dette projektLøsning
Lokation
København, Danmark
Sektor
Erhvervsbygninger
Projekttype
Renovering
Projektpartnere
TRANSFORMMed sine farvestrålende lys i glasfacaden er Industriens Hus blevet et vartegn for det centrale København. Bygningen har siden 1972 været hovedsæde for arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri, og i 2013 kunne huset genåbne efter en gennemgribende ombygning.
Ombygningen gav en unik mulighed for at give Industriens Hus et moderne arkitektonisk udtryk, hvor automatisk naturlig ventilation via store vinduespartier blandt andet har givet bedre udsyn og højere til loftet.
Intelligent dobbeltfacade
Industriens Hus ligger ved en af landets mest trafikerede vejkryds lige ved Rådhuspladsen. Så da der skulle vælges facade, faldt valget på en dobbeltfacade, hvor den udvendige glasfacade fungerer som afskærmning for trafikstøj og musikarrangementer. Og netop facaden er gennemført ned til mindste detalje, både i forhold til dens effekt på indeklimaet og på den udvendige atmosfære. Om aftenen pryder farverige LED lys ydersiden af den store bygning, hvilket afspejler det pulserende byliv, mens glasfacaden om dagen reflekterer himlen og de omkringliggende smukke historiske bygninger. Samtidig bruges den dobbelte glasfacade til intelligent naturlig ventilation med åbninger i toppen og i bunden. Åbningerne styres ud fra temperaturmålinger flere steder i facaden samt målinger fra en vejrstation på taget, så indeklimaet er behageligt året rundt.
Højere til loftet
Husets foyer og det store centrale atrium er i åben forbindelse, og ventileres ligeledes ved naturlig ventilation. Luftindtag er primært via foyer og luftafkast via åbninger i toppen af atriet. Det skaber et naturligt og friskt flow af luft på grund af opdriftsventilation. At vælge intelligent naturlig ventilation har ikke kun givet besøgende og medarbejdere et friskere indeklima, men også en yderst energioptimal løsning. Fordi man har fjernet alle unødvendige aggregater til mekaniske anlæg, var det muligt at skabe et imponerende rum med højt til loftet, der let slår benene væk under de besøgende.
Energimæssige besparelser
I den renoverede bygning valgte arkitekthuset TRANSFORM at bryde med den tunge og lukkede 70’er-facade, og i stedet give den et mere nutidigt udtryk med diamantformede glasplader fra top til bund. De nye vinduer lader ikke blot bygningens brugere komme tættere på den udendørs atmosfære, men giver også energibesparelser. Energimæssigt har dobbeltfacaden den fordel, at den inderste isolerende del ikke er påvirket af vinden, og derfor ikke afkøles så meget som den ydre facade. I sommerperioden ventileres varmen til gengæld fra den ydre facade naturligt væk ved hjælp af det intelligente naturlige ventilationssystem.