Den skarpe brandstrategi
En bygnings brandstrategi udfærdiges af en ingeniør. Efter udbud vil en ABV-installatør dernæst stå for at udføre brandventilationen iht. Brandstrategien. Ofte giver brandstrategien dog anledning til tvivl, hvilket kan udløse forkert udførelse af brandventilationsanlægget.
Lær at skrive en skarp brandstrategi der ikke kan misforstås
Er du ingeniør kan det være tiltalende blot at referere til DBI 027 og bygningsreglementet i din bygnings brandstrategi. Dette kan dog være svært for andre at tolke, da hvert byggeprojekt er forskelligt, og kræver forskellige løsninger. Jo mere specifik du kan lave din brandstrategi, jo mindre er risikoen for, at der laves fejl i den udførende fase. Vær blandt andet opmærksom på hvad der kan lade sig gøre – og ikke lade sig gøre – i bygningen. Det kan være antal og placering af åbninger til brandventilationen, åbningsarealet, eller typen af brandcentraler der skal udspecificeres. Det giver desuden rigtig god mening at inddrage arkitekten fra begyndelsen, så der ikke designes åbninger med problematiske forhold.
Vi leverer komplet ABV- eller røgudluftningsanlæg inklusiv:
-
EN 12101-2 godkendte motorer (godkendt sammen med oplukket)
-
Styrecentraler og andet el-tilbehør
-
Intern fortrådning
-
Lovpligtig CE-mærkning iht. maskindirektivet af det samlede anlæg
-
Lovpligtig 3. partsgodkendelse af DBI-certificerede eksperter
Få gratis rådgivning om hvordan du laver en korrekt og letforståelig brandstrategi
Vi står klar til at hjælpe dig!
Lær at stille de rigtige spørgsmål til brandstrategien, så du ikke laver fejl
Er du facadebygger eller ABV-installatør, kender du nok til at skulle afkode en brandstrategi. Der står beskrevet hvilke love og regler du skal forholde dig til, men med din bygnings specifikke udformning, kan der være en masse forhold, der skal tages højde for. I stedet for blot at indsætte et givent brandventilationsanlæg, er det vigtigt, at du sætter dig ind i disse forhold. Det er alfa omega, at du får stillet opklarende spørgsmål til brandstrategien, så du ikke ender med at skulle lave hele eller dele af ABV-løsningen om, fordi den ikke lever op til de rigtige krav. Lad os gennemlæse udbudsdokumenterne til dit projekt, herunder især brandstrategien som er den ”køreplan” den certificerede brandrådgiver på projektet har udarbejdet. Dermed guider vi dig trygt igennem alle projektets faser og hjælper med at kvalitetssikre dit tilbud så du undgår alle faldgruber.
Om varme luftsluser og brandventilation
I bygninger, hvor gulv i øverste etage ligger mere end 22 m over terræn, eller hvor åbningerne ikke kan nås af beredskabet, udføres trappen som en sikkerhedstrappe. En luftsluse til en sikkerhedstrappe skal derfor sikre, at der ikke sker brand eller røgspredning fra bygningen ind i trapperummet og sikre et røgfrit for rum for redningsbredredskabet. Brandventilationen skal være CE mærket iht. EN 12101-2, skal have et aerodynamisk åbningsareal på mindst 1,7 m2 pr. etage og kan tilvejebringes via motoriserede vinduer.
Når du skal designe din facade og/eller projektere en varm luftsluse, er det derfor yderst vigtigt for projektets videre proces og økonomi at geometrien bliver tilpasset de gængse krav til både størrelse og placering – jo før jo bedre.
Lovkrav og certificering af brandventilation
Brandventilationsåbninger (brandventilatoren), som indgår i naturlige brandventilationsanlæg, skal være CE-mærket i henhold til den europæiske standard DS/EN 12101-2.
Herudover skal brandventilationsåbningen funktionsgodkendes med snelast på minimum 800 N/m2, være funktionsdygtig ved lave temperaturer ned til -5°C og vindlast på 1.500 N/m2 samt brandtestes i henhold til B300. Det vil sige, at brandventilatoren udsættes for 300 grader celsius i 30 minutter. Derudover er kravet til brandventilationsåbningens reaktionstid på 60 sekunder fra aktivering til ”brandposition”.
Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) har udarbejdet retningslinje 027 ”Brandventilationsanlæg – projektering installation og vedligeholdelse”. Denne skal sikre en passende teknisk kvalitet af udførelsen af brandventilationsanlæg, og er baseret på EN12101.
Både BR18 og retningslinje 027 fra DBI dikterer en lang række ufravigelige krav til bl.a. kabeltype, placering af styrecentraler osv. Hvis du vil sikkert i land med kablingen af ABV/røgudluftningsanlægget er du velkommen til at kontakte os for dialog.
Bliv klogere på automatisk brandventilation med vores brochure
Download brochureService af brandventilation
Ifølge dansk lovgivning skal dit ABV/røgudluftningsanlæg serviceres 1 gang årligt. Tegn en servicekontrakt med WindowMaster og du har fremover et driftssikkert anlæg. Vores serviceteam står i øvrigt også klar hvis du ønsker gennemgang af ældre anlæg som skal opgraderes.
Tegn en servicekontrakt